Het kostbaarste ledikant ter wereld (€ 26.458,-) blijkt waardevol symbool

Op het eerste gezicht lijkt dit een vrij normaal ledikant. Het verschil zit ‘m in de manier waarop hij is gemaakt. Het is namelijk het eerste fossielvrije ledikantje ter wereld, gemaakt zonder gebruik van olie, gas of kolen. Hierdoor is er in het gehele productieproces géén CO2 uitgestoten. Iets wat vandaag de dag bijna onmogelijk is, omdat we fossiele brand- en grondstoffen gebruiken voor bijna alles wat we doen en produceren. Het ledikant werd gemaakt in opdracht van Vattenfall, de energieleverancier die de ambitie heeft binnen 1 generatie fossielvrij te leven, als onderzoek om te kijken of fossielvrij produceren vandaag de dag al mogelijk is. Het is dus mogelijk! Klik op ‘continue reading’ om te zien hoe het bedje gemaakt is!

Omdat een aantal industrieën al bijna volledig uit Europa is vertrokken, is in sommige gevallen zelfs teruggegrepen op ambachten die al generaties worden overdragen en dreigen te verdwijnen. Zo werd het beddengoed handgeweven en kwam de Texelse wol voor het matras per zeilboot aan vaste wal. Het hout van het kinderbedje is afkomstig van een boom uit de Noordoostpolder, die met gebruik van groene stroom werd geveld, verzaagd en gedroogd. Voor het logo is zelfs het eerste staal ter wereld gebruikt dat met waterstof in plaats van cokes is gemaakt. Wilt u meer info over deze groene actie? Klik hier!