top of page

De lijst met de 14 grootste projecten van Saoedi-Arabië

Skiën in de woestijn, een stad van 170 kilometer lang, gigantische hotels - de projecten van Saoedi-Arabië zijn verbluffend. Het land ondergaat momenteel een enorm ontwikkelingsprogramma en hoewel Neom zeer bekend is, is het slechts een van de 14 gigaprojecten in het land.

Ze zijn stuk voor stuk enorm groot qua omvang en ambitie, en vele worden rechtstreeks gefinancierd door het staatsinvesteringsfonds van het land – het Public Investment Fund. Anderen, zoals de Mohammed bin Salman Non-profit City, worden gefinancierd door de kroonprins zelf.

Enkele gigaprojecten zijn verspreid over talloze locaties, waaronder projecten onder leiding van Saudi Downtown Company, die zich richt op het creëren van stadscentra in twaalf steden in het koninkrijk, en projectontwikkelaar Roshn, die een missie heeft om 400.000 huizen in heel Saoedi-Arabië te bouwen.

Talrijke westerse sterarchitecten ontwerpen plannen voor de gigaprojecten; deze omvatten Zaha Hadid Architects, Ricardo Bofill, Heatherwick Studio, BIG, Foster + Partners, Jean Nouvel, LAVA, Morphogenis, Adjaye Associates, Henning Larsen en SOM.

Met dank aan nieuwsbrief DeBicker en Dezeen magazine.

Comments


bottom of page