top of page

In de spotlight: de Elzas, één van de mooiste en zonnigste wijnstreken van Frankrijk

De wijngaarden liggen ingeklemd tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. De wijnroute slingert door de prachtige wijngaarden over een lengte van 170 kilometer van noord naar zuid. De Elzas is honderd procent Frans, maar doet hier en daar Duits aan.

Niet zo gek, want het gebied in het noordoosten van Frankrijk ligt pal tegen Duitsland aan. Vakwerkhuizen, fleurige bloembakken en sommige regionale gerechten roepen dat Duitse beeld op, maar er zijn talloze kenmerken die de streek echt Frans maken. De Elzassers zelf zitten niet te wachten op welk etiket dan ook. Zij noemen hun streek uniek en gelijk hebben ze. Hier regeren de witte wijnen die in elegante, slanke, groene flûte-flessen worden gebotteld. Van strak droge tot uitgesproken zoete dessertwijnen, er is voor ieder wat wils.

 

BEZOEK AAN DE REGIO

In de Elzas klop je nog gewoon op de bonnefooi aan bij de wijnboeren om hun wijnen te proeven. Je kunt rekenen op een hartelijk ontvangst. Wijk daarom vooral eens af van de wijnroute en volg een van de vele gemarkeerde paden die dieper de wijngaarden in gaan. Een avontuur om zo het werk in de wijngaard én de wijnkelder van dichtbij te bekijken.

Lekkerbekken halen hun hart op in de Elzas. Knusse winstubes en zogenaamde fermes-auberges serveren de meest heerlijke streekgerechten in een traditionele setting. Ook de liefhebber van meer trendy horeca en top gastronomie komt aan zijn trekken. De Elzas telt zo’n 30 sterrenrestaurants.

Bekijk deze sites voor meer inspiratie! www.alsacewijnen.nl & www.alsacerocks.nl

Comments


bottom of page