top of page

De wereld kijkt naar ‘Kikkers’ van Aristophanes

Terwijl de wereld zich herstelt van de pandemie, tracht ook het theater zichzelf opnieuw uit te vinden in de context van Covid-19. Zo nodigt het Athens Epidaurus Festival een wereldwijd publiek uit om vanuit het mooiste theater van de antieke wereld de live uitzending te bekijken van het meesterwerk ‘Kikkers’, geschreven door de klassieke blijspeldichter Aristophanes.


De bewerking van de befaamde regisseur Argyro Chioti is voor het eerst te zien in het Antieke Theater van Epidaurus, opgenomen in de lijst van UNESCO Werelderfgoed en beroemd om zijn uitstekende akoestiek, symmetrie en schoonheid. ‘Kikkers’ wordt bovendien opgeluisterd met een schitterende cast van gerenommeerde Griekse theateracteurs en een opvallend originele muziekuitvoering.

Na het enorme succes vorig jaar van de livestreaming van het stuk ‘Perzen’ door het Nationaal Theater van Griekenland, door meer dan 100.000 kijkers wereldwijd bekeken, wordt ‘Kikkers’ nu vertoond op 10 juli om 20.00 uur onze tijd via livestreaming, met de steun van het Griekse ministerie van Cultuur en Sport en in samenwerking met Google Griekenland. Het optreden is over de hele wereld exclusief te volgen via de website livefromepidaurus.gr en het officiële YouTube-kanaal van het festival, Athens Epidaurus Festival. ‘Kikkers’ speelt in het Grieks, wordt voorzien van Engelse ondertiteling en duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten. De voorstelling is gratis te bekijken, terwijl donaties welkom zijn om de organisatie te ondersteunen.


‘Kikkers’ werd geschreven in 405 voor Christus, aan het einde van de Gouden Eeuw van Perikles, en is een de meest geliefde en tijdloze meesterwerken van Aristophanes. Het stuk gaat over de afdaling van de god Dionysus naar de onderwereld, waar hij een zoektocht begint om de beste tragediedichter terug te brengen naar de wereld van de levenden, in een poging om het theater in zijn oude glorie te herstellen. Dankzij dit stuk, dat culmineert in een iconische scène van een poëtisch "duel" tussen Aeschylus en Euripides, geeft Aristophanes een vernietigend commentaar op de falende politieke principes van zijn tijd. Een verrukkelijk juweeltje van een klassieke Griekse toneelschrijver wiens werk vandaag nog even relevant en actueel is.

Commentaires


bottom of page