top of page

Authentiek Gran Canaria

De zomerzon is heerlijk! Maar het is vooral de winterzon die Gran Canaria grote populariteit heeft gegeven. Het woestijnklimaat geeft de gasten die tijdens onze Nederlandse najaarsmaanden het eiland bezoeken een heerlijk zomergevoel. Tel daarbij op de fascinerende natuur, de indrukwekkende bergpartijen en de diepe valleien; het landschap vormt een fraai samenspel en biedt een grote variatie aan subtropische flora en fauna.

Het vulkanische eiland is met ongeveer 3,7 miljoen toeristen per jaar een van de grootste toeristische bestemmingen van Europa. Het eiland (met een ronde vorm en een diameter van 50 km) barst van de sfeervolle dorpjes waar je op rustige dagen zomaar de enige toerist kan zijn die daar rondloopt. De authentieke Canarische sfeer is onvermijdelijk voelbaar, zodra je deze geweldige plekjes gaat verkennen. Om een indruk te geven hoe compact het eiland is: de luchthaven ligt op ca. 38 km, zo’n 25 minuten rijden van ons hotel en de hoofdstad Las Palmas op ca. 60 km.


Na vier uur en vijf minuten vliegen, landen we op de grootste van de zeven eilanden die samen de Canarische eilanden vormen. Veertig procent van alle bewoners leeft op Gran Canaria. Dat zijn er 850.000, waarvan er 380.000 in de hoofdstad Las Palmas wonen. Het is een eiland met twee gezichten. Het overgrote deel van alle bezoekers ziet slechts één gezicht... Het àndere gezicht bestaat uit een fraai vulkanisch landschap met idyllische dorpjes. Het blijft helaas voor velen verborgen. Maar, daar horen wij niet bij. Auto huren, wandelschoenen en gaan!

Eerst even landen in ons onderkomen wat te boek staat als Gran Canaria’s finest; 5*Deluxe Grand Hotel Residencia. Deze parel werd dan ook als eerste en enige hotel op Gran Canaria bekroond met de categorie 5* Grand Luxe en is lid van de 'The Leading Hotels of the World'.

De verfijning, rust en exclusiviteit overvalt je direct bij binnenkomst. De karakteristieke architectuur en de persoonlijke service maken dit hotel tot een van de juweeltjes van de Seaside-groep. Het hotel is gebouwd in klassieke stijl, heeft slechts 94 kamers, en is ontworpen door de internationaal bekende Franse architect en ontwerper Alberto Pinto.

De mooie locatie in het zuiden van het eiland, waar het altijd beter weer is dan in het noorden, maakt het tot een bijzonder aangenaam plekje. Men spreekt zelfs over meer dan 350 dagen zon!

De twee verdiepingen hoge gebouwen van het hotel zijn omgeven door het honderden jaren oude palmenbos van Maspalomas, El Palmeral, het roept een sfeer van een kalme en verkoelende oase op. Ken je de serie Melrose Place nog? Nou, daar doet het aan denken. Dit hele bos is een officieel beschermd natuurgebied. Op wandelafstand ligt het zandstrand en het spectaculaire duinlandschap waar deze regio om bekend staat.

De moderne en chique boulevard Meloneras met zijn restaurants, bars en winkels is 400 meter verderop. Het is zo klaar als een klontje; dit is een luxe hoek van het eiland, want alle topmerken die we ook kennen van de Amsterdamse PC Hooftstraat, tref je hier aan.


Het oog voor detail maakt van een vijfsterrenhotel, een 5* Grand Luxe hotel. Het scherpe oog voor al die kleine zaken is van eigenaar Theo Gerlach. Met zijn 93 jaar loopt hij nog dagelijks rond in zijn hotels, sterker nog, hij woont er! Zijn dochter en zoon hebben de dagelijkse leiding van de Seaside-groep, dat bestaat uit vier hotels op de Canarische eilanden, eentje in Valencia, zes in Duitsland en één ongelooflijk mooi hotel op de Malediven. De oude baas wil het hotel dagelijks beleven, voelen en hij wil dat zijn gasten net zo gepamperd worden als hijzelf. Geen wens is te gek!


Details te over. Zo zijn er de mooie badproducten van l’Occitane, een bad met een inloopdeurtje voor de douche, spectaculaire lekkere bedden en thee-uurtje in de middag met gebakjes voor iedereen. Een echt mooie verrassing is de koffie, thee- en fruittafel om zeven uur in de ochtend bij het verwarmde buitenzwembad; vijftien meter wandelen, baantjes trekken in het tot 27 graden verwarmde bad, afdrogen en je koffie en schaal met vers fruit staat klaar.


We werden gewaarschuwd door insiders dat het ontbijt gruwelijk goed is, zo goed dat verslavend en gênant lang blijven hangen en te vaak opscheppen op de loer ligt. Helaas konden wij ook geen weerstand bieden. Het begint al met een mooie cava die openstaat met daarnaast een make-it-your-own Mimosa hoekje. De ingrediënten en prepareren van deze vrolijke cocktail zijn zeer eenvoudig: men schenke de cava in een flûte, vul het aan met verse sinaasappelsap en garneer met een schijfje sinaasappel. Et voila! De dag kan beginnen.

Andere ontbijt feitjes; we telden op het ontbijtbuffet 15 soorten huisgemaakte jam, 10 verschillende soorten verse sapjes, 8 soorten yoghurt, een uitgebreide kaaswagen, huisgemaakte granola geflankeerd met 16 soorten zaden, pitten, havers, etc., 20 soorten thee en alle varianten op een omelet kunnen à la carte besteld worden.


De uitstekende keuken staat onder leiding van chef Wolfgang Grobauer. Hij kookte al drie keer een Michelinster in drie verschillende restaurants. ’s Avonds kan je kiezen tussen een 4-gangen menu of à la carte. Maar je kan ook gaan dineren bij de buren in het vijfsterrenhotel Palm Beach, waar ook goede restaurants te ontdekken zijn.


Dan is er ook nog het spa & wellness centre. Het 33 graden warme zoutwater thalassotherapie zwembad is verrijkt met mineralen; heerlijk om in te dobberen of om in het water een pittige workout op de fiets te doen. Die work-out kan ook in de half open gym die geheel compleet is met steps, bikes, renmachines en spierversterkende apparaten. Om het ultieme ontspannen compleet te maken: na de Finse sauna dompel je jezelf onder in de ‘plunge pool’.

Wat door de gasten zeer op prijs wordt gesteld, is dat er niet gebeld mag worden in de openbare ruimtes, zoals in de restaurants en bij het zwembad. ‘Help samen de rust te bewaren’ is het devies.


Palm Beach We maken een korte wandeling van enkele minuten buiten het hotel en komen in een compleet andere wereld. Palm Beach Hotel is het eerste hotel op de Canarische eilanden dat lid is geworden van de Design Hotels group. Dit hotel is van dezelfde bevlogen eigenaar als het naastgelegen Residencia. Het hotel is geïnspireerd op de retrostijl uit de jaren 70: bonte kleuren, chroom en glas zie je overal terugkomen. Alle, maar liefst 328 kamers, hebben een balkon met heerlijke zitjes. Er is keuze genoeg aan het zwembad om de hele dag in de zon of in de schaduw van het palmenbos te liggen. Er zijn 3 verwarmde zwembaden, 1 zoet en 2 zout.

Culinair gezien kom je helemaal aan je trekken in de drie restaurants. Bij La Bodega bijvoorbeeld wordt de tapas naar een hoger niveau ‘gekookt’, Voor de oeroude Spaanse gerechtjes is dit de plek om ze te proeven. In Esencia kookt chef Steffen Schenk werkelijk de Mediterraanse pannen van het dak. Hier proef je de essentie van traditionele mediterrane gerechten. Afhankelijk van het seizoen kan het diner in Esencia bestaan uit een hors d'oeuvre van kwartelborst met couscous en miso-limoenvinaigrette, een ossenhaas met olijfpolenta en groenten, mosselen met citroengras en koriander en vele andere originele creaties.


bottom of page