top of page

Culinaire Hotspot | Jansz. & Pulitzer's Bar

Al sinds Jansz. haar deuren opende in 2016, heeft het ‘buurtrestaurant’ in de Negen Straatjes een speciaal plekje in het hart van de culinaire liefhebber. Jansz. is gevestigd in Pulitzer Amsterdam. De entree aan de Reestraat is een eerbetoon aan de voormalige apotheek met medicijnflessen en potten in de schappen. En de koperen details in de open keuken en de private dining kamers de ‘Copper Rooms’ verwijzen naar de zeventiende-eeuwse koperhandelaar Volkert Jansz., die tijdens de Gouden Eeuw in het bezit was van het pand. De mosgroene banken, antraciet houten panelen aan de muur en het witte marmer van de tafels geven het restaurant juist een eigentijdse touch.

De keuken van Jansz. wordt aangestuurd door Arnout van der Kolk. De achtendertig jarige chef werkte onder andere bij Envy, Oud Sluis en als Sous Chef bij Ciel Bleu** en afgelopen 5,5 jaar stond hij aan het hoofd bij Restaurant C. ‘Alles valt nu samen. Een mooie carrière, mijn liefde voor Amsterdam en een fantastisch hotel als het Pulitzer Amsterdam voor wie het erfgoed van de stad heel belangrijk is,’ aldus Arnout. Naast zijn werk in de keuken is hij sinds 2019 ambassadeur van North Sea Chefs, een groep chefs die zich inzet voor een gebalanceerde visvangst en reist hij de wereld over om zich te laten inspireren. Arnout en zijn keukenbrigade ontwikkelden een menu dat fris, licht en elegant aandoet. Hier is een hoofdrol weggelegd voor de verschillende seizoenen die kleurrijk worden weergegeven. Een groot gedeelte van de gerechten heeft een vegetarische insteek. Een aanzienlijk deel van de kaart verandert gedurende het jaar, maar echte Jansz. klassiekers, zoals gegrilde halve kreeft, blijven.

De keuken gebruikt, voor zover mogelijk, uitsluitend lokale ingrediënten. Oerbiet, polderhoen, vis uit de Noordzee, Hollands melkrund: allemaal mooie Nederlandse producten die gasten op het menu kunnen tegenkomen. ‘Voor mij is het belangrijk dat je kijkt wat er om je heen gebeurt, groeit en hoe je dat kunt gebruiken. Zeker in een restaurant als Jansz. willen we lokale gasten, maar natuurlijk ook de internationale gasten, het gevoel van het erfgoed van de stad meegeven. Dat kan in de vorm van producten of technieken, maar ook van specerijen die via onze reislustige historie naar ons land zijn gebracht,’ vertelt Arnout. Naast het menu beschikt Jansz. over een mooie wijnkaart van exclusief tot zeer toegankelijk, waarop voor ieder wat wils te vinden is.


Voor het diner, maar ook na het diner, is het binnendoor slechts enkele meters lopen naar misschien wel de mooiste cocktailbar in town, Pulitzer's Bar. Hier proef je de glamour van lang verloren tijden gegoten in een warm en modern jasje. Deze tijdloze hotelbar vertelt een eigentijds verhaal over de cocktailgeschiedenis door middel van een klassiek menu in een moeiteloos elegante sfeer. Het interieur vangt de toegankelijke elegantie van old school hotelbars in een monumentaal Amsterdams pand met een eigen ingang aan de Keizersgracht. Je zou gemakkelijk de drukte van de stad kunnen ontvluchten, uitkijkend over de kenmerkende grachten, in een van de comfortabele fauteuils rond de open haard. De hele nacht kletsen in de indrukwekkende bar in art-decostijl is ook een optie. De cocktails zijn er, zoals je kan verwachten, subliem. We love it!

Commentaires


bottom of page