top of page

De Librije (***)

Gelukkig en terecht! De Librije is terug in de lijst, die onlangs in Singapore werd onthuld, van beste restaurants van de wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer eindigt op plek 46. Hier in Nederland voert Zwolle’s finest de diverse lijsten al jarenlang aan.


Het waarom wordt heel snel duidelijk. Van het moment van binnenkomst tot het moment van vertrek is één strak geregisseerd culinair feest! Wat onze tong passeert deze avond is een bijna onbeschrijfelijke mix van mooie en pure producten en verrassende smaakcombinaties. En, het ene gerecht is nog mooier opgemaakt dan het andere, wat een creativiteit!


Onze auto kunnen we pal voor de deur parkeren, toch hebben de dames van de vallet parking de auto even met de neus in de wegrij richting geplaatst, blijkt als we diep in de avond weer huiswaarts keren. Het zalig avondje uit begint in de lounge met een cocktail. Wat een sfeer, warmte en elegantie, we komen direct in de greep van het creatieve duo. Een greep die pas dagen na ons bezoek wat losser wordt, want er wordt nog regelmatig over dit bezoek nagepraat.


Het restaurant bevindt zich op de binnenplaats van Librije’s Hotel, vergelijkbaar met het Scheepvaart Museum in de hoofdstad is er over de binnenplaats een serre gebouwd. Het restaurant biedt een ieder veel privacy en heeft een warme akoestiek. Naast de speelse decoratie zien we veel planten en een heuse kruidentuin in potten. Er staat zelfs een enkele boom. Er wordt veel gebruikgemaakt van authentieke streekproducten, iets waar ze hier in Zwolle als een van de eerste mee waren, waarna menig chef volgde.

Dit gastronomische bolwerk heeft op het eerste gezicht een complexe kaart samengesteld, maar als je het eenmaal snapt, is het, zoals bij zoveel dingen, logisch. Het menu bestaat uit vier clusters van drie gerechten, de gast kiest er bij elk één uit. De chef vult dat naar eigen inzicht aan tot vijf, zes of zeven gangen. De keuken denkt in andere woorden graag met je mee en wil je ook verrassen met zijn culinair gedachtengoed. Naast de keuken is er natuurlijk gastvrouw en sommelier-fenomeen Térèse en haar team. Zij heeft het tot een kunst verheven om jou zo ontvankelijk mogelijk te maken voor de galavoorstelling op het bord. Als een gastvrij vorstin zwiert zij tussen de tafels door en houdt onopvallend nauwlettend de onberispelijke gang van zaken van de georkestreerde avond in de gaten. Wat een feest was dit!
Comments


bottom of page