top of page

Kunstenares Lynn Spoor opent pop-up art gallery in Amsterdam

Na Dubai Design week 2023, Join the Dots in Italië en de belangrijke tentoonstelling bij Pen + Brush Gallery in New York, wordt Amsterdam deze winter getrakteerd op het werk van de Nederlandse Lynn Spoor (1997). De artiest staat wereldwijd bekend om haar abstracte werk. Op 1 december opent Lynn officieel haar pop-up art gallery aan de Cornelis Schuytstraat 9. Haar kunst is tot en met januari te aanschouwen.

Hoewel Lynn de techniek van het realisme tot in de puntjes beheerst, vindt ze haar vrijheid in abstractie. In haar abstracte kunst kan ze zich volledig uitdrukken en dat is niet onopgemerkt gebleven: haar werken maken deel uit van de kunstcollectie van internationale beroemdheden en online bereikt ze duizenden mensen met haar werk. Haar schilderijen staan echter ver af van de digitale wereld vol gemanipuleerde beelden. Ze schildert gedurfde, dynamische, pure, rauwe en actieve penseelstreken op grote doeken.


Van ruwe aarde tot puimsteen

De kunstenares creëert vaak series, waardoor er een dynamisch samenspel tussen de doeken en hun levendige kleuren ontstaat. Elke serie vertelt een eigen verhaal, maar ze hebben allemaal een rode draad: de rauwe staal- en ertsindustrie langs de Nederlandse kust, waaraan Lynn in haar jeugd werd blootgesteld. Daar ontstond haar liefde voor de rauwe natuur.

“De wortels van mijn werk liggen in de kuststreek Velsen, een plek niet ver van Amsterdam. Die gemeente wordt gedomineerd door de staalindustrie langs de Noordzee, waar mijn vader werkt,” aldus Lynn. “Door zijn verhalen raakte ik al op jonge leeftijd gefascineerd door de industrie en de omgeving; ruwe ertsen die door extreme hitte worden verwerkt in de staalindustrie. Denk daarbij aan pure aardstenen en mineralen die diep onder de aardkorst worden gewonnen.”


Inmiddels haalt ze overal ter wereld inspiratie uit de rauwe natuur. Lynn neemt tijdens haar reizen elementen zoals aarde of puimsteen mee, die ze thuis mixt met verf. Daarnaast schildert ze ook in de gebieden die ze bezoekt. Zo werkte ze aan haar doeken op het terroir van Domaine Weinbach tussen de wijnranken in de Elzas of in Mougins, de woon- en werkplaats van Picasso. Hierdoor zie je de inspiratie niet alleen terug door kleuren in het reliëf, maar voel je ze letterlijk. De natuur maakt werkelijk deel uit van haar werk.Comments


bottom of page