top of page

&Moshik (**)

Wow! Dat is de eerste reactie als we de 1e verdieping van het restaurant inlopen en het poeder roze van de tafels gecombineerd zien met de turquoise bekleding op de meubels. Dit is gewaagd, verrassend en uitdagend tegelijk! Eigenlijk begint de culinaire trip al voor je het pand betreedt. De hele pui bestaat uit glas, dat betekent veel licht inval en een prachtig uitzicht voor iedereen op een uniek stukje Amsterdamse historie, de Oosterdokshaven en Schreierstoren.


Het nieuwe interieur neemt je letterlijk mee in het extravagante, creatieve brein van de chef. Deze begenadigde man creëert een nieuw gerecht al voor 90% in het hoofd. Stel je voor dat je al weet hoe al die ingrediënten samen met elkaar gaan smaken en dat er op die manier een uniek gerecht ontstaat! Briljant! We stellen je graag voor, aan: Moshik Roth, Israëliër, twee-sterrenchef. In 2001 opende hij Het Brouwerskolkje** en ontving daar in 2006 zijn eerste ster. In 2012 verliet hij Overveen en startte samen met Salem Samhoud restaurant &samhoud places** aan de Oosterdokskade. En in 2018 vond hij zijn zaak en interieur opnieuw uit onder de naam &moshik**. Het zijn de feiten. Maar Roth is geen man van de feiten. In zijn ‘cuisine emotional’ zijn herinneringen en emoties de belangrijkste ingrediënten.

De ontwerpers hebben geprobeerd die georganiseerde chaos in het koppie van de chef te vertalen naar de inrichting en zijn daar wonderwel in geslaagd. Het interieur sluit daarmee aan op de stijl van de keuken in al zijn puurheid. Belangrijke eyecatchers zijn een enorme vissenstaart en vissengraat, ze geven de liefde aan voor alles dat zwemt. Dit alles rondom een grote mooie glazen wijnkast die centraal in de zaak staat. Een wijnkaart hebben ze hier niet meer trouwens; dat is zo 2017. Alle informatie over de wijnen en sommeliers krijg je op een iPad. Hier kun je eenvoudig doorheen scrollen en zoeken op druivensoort of regio. Zo vind je altijd een gewenste wijn, maar, ons advies: laat je verrassen door de professionals door de wine-food paring in hun handen te leggen. Laat ze sowieso maar lekker aan het woord die sommeliers. Ze vertellen niet de standaard verhalen die we vaker horen, maar voor de verandering passeren leuke anekdotes en weetjes over het heerlijke druivensap. Dat alles met ongedwongen charme.


Om de smaakpapillen te kietelen, maar ook te neutraliseren, begint Moshik met een shotje infusie thee. Deze is in de winter warm en in de zomer koud. De papillen zijn gereset, we zijn er klaar voor. Vier uur later kijken we elkaar blij aan en weten we eigenlijk nog steeds niet wat ons smaakpallet heeft meegemaakt. Dit was een opeenvolging van karakteristieke gerechten met echte, heldere smaken en mooie structuren gemaakt van de puurste ingrediënten. Eigenlijk was het een soort gastronomische rollercoaster. Moshik: “Eten gaat niet alleen over eten. Mijn manier van werken heeft alles te maken met de beleving van koken. Het is mijn leven, mijn bestaan! Het gaat over structuur en over vorm. Over kleur en over bijt. Het gaat over het versimpelen, over het gebruik van ingrediënten in hun puurste vorm en smaak. Over het maken van herinneringen en magie. Over zintuigen en gevoelens. Over contrast. Over het onmogelijke mogelijk maken in de zuiverste vorm. Welkom in mijn wereld!”


Comments


bottom of page