top of page

Portugal's finest: Vila Vita Parc


De Algarve en zijn stranden zijn de grootste toeristische trekpleister van het heerlijke Portugal. Het gebied loopt vanaf de grens met Spanje tot aan de westkust van Portugal en eindigt in het noorden bij de bergen van Monchique. De maar liefst 175 km lange kustlijn kent vele prachtige kleine baaitjes, brede zandstranden en mooie natuurgebieden. Aan de kust vind je grote badplaatsen als Albufeira en Portimao, maar ook sfeervolle stadjes als Lagos en het mondaine Villamoura. In het binnenland liggen mooie oude dorpjes en stadjes, waarvan het soms lijkt of de tijd er heeft stilgestaan. Silves, Monchique, Vila Do Bispo en Tavira hebben de prachtige sfeer van vroeger weten te behouden. De mensen in Portugal zijn even vriendelijk als het weer lekker is.


Wij reizen af naar een plek waar ze het Portugese gastvrije gevoel tot een kunstvorm hebben verheven. Een plek waar je, als je de oprijlaan op rijdt, een innerlijke diepe zucht van genot slaat en denkt; dit gaat een bijzonder aangenaam verblijf worden. We zijn aangekomen in Vila Vita Parc Resort & Spa! Een schitterend, ruim opgezet resort, met veel groen en een toplocatie aan het strand. De gebouwen zijn in authentieke stijl gebouwd, dus het lijkt net of je in een oud Portugees dorp rondwandelt. De vakantie-oase ligt rustig aan de dorpsrand van Porches, aan de schitterende rotskust direct aan de Atlantische Oceaan. Twee kleine openbare zandstranden zijn via trappen te bereiken. Naar het dorpscentrum is het ongeveer 4 kilometer. Is luxe en gastvrijheid hier uitgevonden, vragen we ons na enkele dagen af. Want iedereen is even vriendelijk.In de naam van het resort staat ook ‘Spa’. Nu wordt dat wel vaker in de namen van hotels gepropt, maar in dit geval gaat het niet om een paar behandelkamertjes en een zwembadje. De nieuwe Vila Vita Spa van Sisley Paris is namelijk onlangs door de lezers van de toonaangevende reismagazine Condé Nast Traveler erkend als een van de top 3 bestemmings kuuroorden ter wereld. Wow!


Ultieme gastronomische tip Culinair gezien zit je ook goed op het park. Er zijn verschillende restaurants. Ocean is de vaandeldrager van het fine dining gedeelte. Hans Neuner kookt er al enige jaren 2 Michelinsterren en er wordt gefluisterd dat de eerste 3 sterren ooit in Portugal hier gaan vallen. Eens per jaar stralen er méér dan 2 sterren op het park. Dan is het Fine Wines Food Fair. Neuner ontvangt dan negen dagen lang maar liefst 15 Michelinsterren chefs (met samen in totaal 20 Michelinsterren, onder wie enkele met 3 sterren) om samen mee te koken. Voor foodies is de Algarve het hele jaar door een walhalla, maar dit is een wel heel smakelijk hoogtepunt. Het festival bestaat uit diverse events, waaronder themadiners en ‘four hands diners’ waarbij twee topchefs samen een compleet diner bereiden. De exclusieve maaltijden worden geserveerd in de restaurants Ocean, Atlântico en Praia Dourada op het strand, waar gasten niet alleen van spectaculaire smaakcombinaties genieten, maar waar ze ook hun kookhelden ontmoeten. De Nederlandse Jacob-Jan Boerma ***, Dieter Koschina (Vila Joya**, Albufeira), Christian Bau (Victor’s Fine Dining***, Perl), Thomas Allan (The Modern**, New York), Annie Féolde (Enoteca Pinchiorri***, Florence), Jan Hartwig (Atelier***, München) en Andreas Caminada (Schauenstein***, Fürstenau) vertoonden er hun talent. Het is duidelijk, ook hier gaat het resort alleen voor het beste wat er is.

In de kamers en suites is het genieten. Alles klopt, alles zit waar het moet zitten om een onbezorgd verblijf te hebben: ruimte, mooie materialen en sfeer. Onze suite heeft zelfs een enorme stoomcabine. Omdat het park heel wat hectares telt, rijden er diverse golfkarretjes permanent rond. Gewoon de receptie bellen en binnen no-time staan ze voor je deur om je bijvoorbeeld naar het restaurant te vervoeren. Wel zo fijn voor dames met hakken.

Doordat er zoveel te doen is binnen de omheining kan je eigenlijk dagen lang in de Vila Vita bubbel blijven. Of het nou om sportactiviteiten gaat, een spa behandeling, zwemmen in een van de zwembaden, chillen op het strand, smikkelen in de restaurants of om een kopje koffie in Café Bica op het knusse winkelpleintje Piazetta, het resort heeft het! Het heeft zelfs een eigen jacht voor de kust liggen die te huur is. Vila Vita você é único! Portugees voor, je bent uniek!
Commentaires


bottom of page