top of page

Staycation: De Bloemenbeek (*)

Als je op vakantie gaat in eigen land kun je eigenlijk niet om Twente heen. Het staat bekend om het uniek historisch erfgoed van kastelen en havezaten. Havezaten zijn van oorsprong grote, karakteristieke boerderijen met land, ze zijn herkenbaar aan de zwart-witte luiken. De Bloemenbeek, waar de zalen en het restaurant zijn vernoemd naar die kastelen en havezaten, bestaat al meer dan 55 jaar. Het landhuishotel staat onder leiding van Raymond Strikker, de tweede generatie uit de hoteliers familie.

In 1906, 115 jaar geleden (!), bouwde de familie Morsink een boerderij met schenklokaal en herberg-/pensionfunctie. Zestig jaar later, op 1 april 1966, kocht de familie Strikker de toenmalige boerderij. Daarmee begon een nieuwe toekomst voor dit café annex pension. Door de jaren is het flink gegroeid, niet alleen in grote - het landgoed meet ondertussen 5 hectare -, maar ook in kwaliteit met bijvoorbeeld het vermaarde restaurant is al 10 jaar bekroond met een Michelinster. Naast vooraan- staand lid van QL hotels is De Bloemenbeek sinds dit jaar lid van de Alliance Gastronomique, het oudste culinaire samenwerkingsverband van Europa.

De filosofie van De Bloemenbeek is met name gestoeld op botanische gastronomie en de klassieke Frans-mediterrane keuken, al dan niet begeleid door prachtige wijnen van eigen landgoed én uit de gehele wereld. Het ‘wijnboek’ waaruit een keuze gemaakt mag worden is indrukwekkend. In de keuken wordt gewerkt volgens de seizoenen, met wild van Twentse Jagers en geoogste gewassen uit eigen greenhouse en Bloemenbeek’s ’eetbare’ landgoed. Het motto is dan ook ’Proef de streek in al haar facetten’. Voortdurend is men bezig met verantwoord, geteelde en verwerkte producten en ingrediënten uit eigen streek aangevuld met de heerlijkste kruiden en gewassen uit eigen kruidentuin in het wild geplukt op eigen landgoed. Twentse producten en hun makers zijn bijvoorbeeld: geitenkaas van de Wolverlei Kaasmakerij, seizoensgroenten van biologische landgoedtuinderij De Witte Raaf, hangop van kefir en yoghurt van Raw Milk Company uit De Lutte, Dinkeldalrund van Erve Elferman uit Denekamp en aardbeien en kersen van Oold Bleank. Het zijn SVH Meesterkok Michel van Riswijk en Chef de Cuisine Matthijs Mulder die dagelijks gestalte geven aan het culinaire feest. Want, dat is het!Als gast in deze regio heb je toegang tot een waar walhalla van prachtige wandel- en fietsgebieden, alle uitgezet in de prachtige natuur. Hier proef je de rust tijdens een wande- ling of fietstocht door bossen, langs kabbelende beekjes en geniet je van mooie uitzichten vanaf heuvels, heide met schapen, pittoreske dorpjes, oude watermolens en nog veel meer. Tip, het schitterende natuurgebied Het Lutterzand. Het ligt midden in het Dinkeldal, op vijf minuten afstand van De Bloemenbeek. Het is een prachtig gebied van 750 hectare dennenbossen, zandverstuivingen en heide, doorkruist door de rivier De Dinkel.

Dan is er nog cultuur en kunst. Twente kent meer dan veertig musea met zeer uiteenlopende aandachtsgebieden. Van natuur tot techniek, van industrieel verleden tot kunst en van zoutwinning tot het agrarische leven. Aanraders zijn o.a. het Rijksmuseum Twenthe en Wonderryck Twente.

Topsport Sinds jaar en dag is De Bloemenbeek het vertrouwde adres voor topsporters en topteams. Vanaf 1973, dus al bijna 50 jaar, is Ajax met grote regelmaat te gast. Daarnaast weten ook clubs als Feyenoord, PSV, Bayern München, Schalke 04, Everton FC en niet te vergeten de diverse nationale teams van bijvoorbeeld Portugal, Japan en Qatar en binnenkort weer Oranje, het hotel te vinden. De groene omgeving, accommodaties op hoog niveau en veel ontspannende faciliteiten, zoals de Mediterrane Spa (zwembad, sauna, stoombad en dompelbad, whirlpool en tepidarium) en de internationaal bekend staande keuken zijn perfect op elkaar afgestemd.


De Bloemenbeek is een zelfstandig hotel/restaurant dat (nog) niet ten prooi is gevallen aan een grote keten en dat proef je direct bij binnenkomst. De gastvrijheid is verbluffend. Met alle egards, kunde en service willen ze je laten beleven wat Twentse gastvrijheid werkelijk inhoudt. De gezellige warme en gemoedelijke ambiance in combinatie met welgemeende gastgerichte service met persoonlijke uitstraling lopen als een rode draad door ons verblijf. De nonchalante chique setting vormt een stijlvolle afspiegeling van het rijke landleven, zoals dat bijvoor- beeld door de Twentse textiel- en metaalfabrikanten werd geleefd. Het credo van de gastheer is tevreden en terugkerende gasten die tevens als ambassadeurs vertrekken. Missie geslaagd!Comments


bottom of page