top of page

Een obsessie voor oplage: Andy Warhol

In Escher in Het Paleis is momenteel een bijzondere selectie van tien portretten van Andy Warhol te zien (tot en met 6 maart). Deze iconische Amerikaanse Popartkunstenaar deelde zijn voorliefde voor grafiek met M.C. Escher. De zeefdruktechniek waar Warhol vaak voor koos, gaf hem de mogelijkheid om werk in oplage te maken zodat zijn kunst voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar was. Ook Escher koos om deze reden voor de prentkunst: toegankelijkheid is voor beide kunstenaars van groot belang. Daarnaast wordt het werk van beide kunstenaars gekenmerkt door principes als reflectie en herhaling.

Onderdeel van deze serie is een zeefdruk van koningin Beatrix. Het portret van Beatrix krijgt met de komst naar Paleis Lange Voorhout een bijzondere extra lading. Het is een lange tijd haar werkpaleis geweest, waardoor ze hier veel tijd heeft doorgebracht.

Op de eerste verdieping worden zes portretten van befaamde vrouwen getoond, waaronder supersterren als Marilyn Monroe, Ingrid Bergman en Grace Kelly. Warhol was gebiologeerd door beroemdheid en bewoog zichzelf, door zijn status als wereldberoemd kunstenaar, ook in die kringen.

Deze tentoonstelling vormt een bijzondere kans om het werk van Andy Warhol, de vaandeldrager van de Popartbeweging, te zien naast de prenten van Nederlands beroemdste graficus. Lange Voorhout 74, Den Haag.


Comments


bottom of page