top of page

GRONINGEN, outdoors is the new luxuryVan logeren in historische landhuizen, sfeervolle streekdorpen en van-boer-tot-bord tafelen onder een monumentale beukenboom. Tot in een snelle rescue boot zeehonden spotten op het drooggevallen wad, op expeditie onder de heldere sterrenhemel genieten in een dark sky park en ronddobberen in het heilzame water van thermale baden. Kortom, zó kan jouw roadtrip in het ruige en vlakke land van noordoost groningen er uitzien.Wat je ook doet, begin of eindig je ‘Grunn’ avontuur altijd in de stad. Al-tijd. Als in, boek de Royal Suite in het historische boetiekhotel Prinsenhof met uitzicht op de weelderige Prinsentuin. Hier hoef je alleen maar te genieten van een cappuccino in de Brasserie of op het ommuurde terras, in de schaduw van de Martinitoren. Doe jezelf een lol en laat je vervolgens meevoeren door de wolkenpracht, de weidsheid en het licht van de landschapskunst van Kunstkring De Ploeg, opgericht in 1918, in het Groninger Museum. Um.. het klinkt misschien wat raar, maar de beroemde Groningse eierbal (denk aan een gefrituurde grote bitterbal gevuld met ragout en een hardgekookt ei, uitgeroepen tot culinair erfgoed) moet je eens in je leven geproefd hebben. Doe dat bij de ouderwetse snackbar Cafetaria Koning, een familiebedrijf sinds 1945. Aan het eind van de dag strijk je, ten zuiden van de stad aan het Paterswoldsemeer, neer voor een aperitief en biefstuk ossenhaas met knapperige frieten op het terras van het pas geopende Loetje. Zo, nu ben je min of meer klaargestoomd om het Ommeland met eigen ogen te ontdekken. Te beginnen met het door de geliefde singer-songwriter Ede Staal (1841-1986) bezongen gemeente Het Hogeland. Het Hoge Noorden, ja.

Wat er zo bijzonder is aan Het Hogeland? Komt-ie: ‘ ’t Is de lucht achter Oethoezen. ’t Is ’t torentje van Spiek. ’t Is de weg van Lains noar Klooster. En de Westpolder langs de diek’, aldus streektaalzanger en dichter Ede Staal. En zo is het. Want hier laat je je omarmen door de eenvoud van het slaperige dorpsleven met bakstenen kerkjes, de trotse bevolking, het mooie harde boerenbestaan, het weidse ruige landschap en het getij aan de Waddenzee. En, ook wel eens fijn, een hoop ‘niets’.


Op 15 minuten rijden van de stad is een riante tuinkamer in de authentieke 17e eeuwse Piloersemaborg in Den Ham, dé perfecte uitvalsbasis om op te gaan in de omgeving. Mis niet de voortreffelijke keuken van de borgboerderij met veel mooie producten van dichtbij. En een avond in de met een Michelinster bekroonde Herberg Onder de Linden in het nabijgelegen Aduard, staat garant voor creatieve gerechten met als basis de klassieke Franse keuken. Echte luxe, weg van de massa.INTO THE WILD

Uitwaaien in en rondom Lauwersoog, moet je doen. De zee op met een snelle rescue boot richting Schiermonnikoog om zeehonden te spotten op een drooggevallen zandplaat. Wilde oesters rapen met een pro. En eten wat het wad schaft op het dakterras met zeezicht van eetlokaal ’t Ailand bij de haven vol vissersschepen.

Ga offroad op Landrover safari met een ranger en doorkruis de unieke flora en fauna van Nationaal Park Lauwersmeer. En, op een zomerse dag na een magnifieke zonsondergang, is een expeditie onder de sterrenhemel in de zeldzame nachtelijke duisternis van dit Dark Sky Park een strak plan. Dat rauwe randje, die echtheid, dat heeft iets.


COULEUR LOCALE OPSNUIVEN


Fietsen, dat verleer je niet. Onderweg naar het terras van Café ’t Zielhoes in Noordpolderzijl doemen links en rechts landschappen op van knalgele koolzaadvelden, wuivende graanvelden, frisgroene weiden met vredig grazende koeien en onstuimige jonge paarden en slaperige dorpen als Usquert. Doe ‘ns gek en bestel een uitsmijter tussen de motor- en racefiets fanaten bij ’t Zielhoes. In het huiskamercafé heeft de tijd stilgestaan, drie generaties om precies te zijn. En weer terug op de pedalen, vervolg je je weg in de zilte lucht langs de ellenlange Waddendijk met aan weerszijden akkers en schapen in het typerende kwelderlandschap. Even verderop, op een parkeerplaats aan de rand van Pieterburen, doe je koffie met iets lekkers van dorpsbakkerij Stoet en Ainvoud gevestigd in een voormalige woonwagen van Circus Renz .

Ga ook even koekeloeren bij de Solaris, Muscaris en Johanniter druiven van biologische Wijngaard Hof van ’t Hogeland in Mensingeweer. Of het biologische akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen. En maak en route eens een praatje met de vriendelijke locals.

Op de terugweg, in Restaurant de Molenaar op de begane grond onder de wieken van de oude korenmolen in Onderdendam, laat je je volledig inpakken door chef en gastheer Martin Kooijker met een 8-gangen verrassingsmenu. Dit is Groningen en jij bepaalt het ritme van je dag.Toe aan nog meer me-time? Én dobberen in het mineraalrijke water uit een eeuwenoude bron. Én een saunapark met Noorderlicht, amethist, infrarood, kruiden of de geur van dennenhout. Én een keur aan massages en beautybehandelingen. Én eindeloos relaxen in het groen. Al met al, word je na een wellness break bij Thermen Bad Nieuweschans geheid weer de beste versie van jezelf.

Geef gas richting de gemeente Oldambt in het noordoosten van deze ongerepte en dunbevolkte prachtprovincie. Hier ontdek je langgerekte streekdorpen en statige herenboerderijen temidden van uitgestrekte akkerbouwgebied met velden vol suikerbieten, aardappels en tarwe.

Vorstelijk logeren doe je in een enorme suite in de voormalige graanschuur van Landgoed Westerlee. Op het terras bij de plunge pool maak je je keuze uit het biermenu of proef eens de ambachtelijk gestookte graanjenever. In het restaurant, gevestigd in de authentieke pronkkamer, waan je in de tijden van de rijke herenboeren. Of, ook leuk, op 20 minuten rijden in Kiel-Windeweer, ga je aan tafel bij chef Jan Stams op het gazon onder de majestueuze beukenboom bij Restaurant De Amshoff gevestigd in een voormalige kerk en pastorie met twee design gasten appartementen. Zie dat maar eens niet leuk te vinden.

ZÓ SMAAKT GRONINGEN

Man o man. De lekkerste pure streekproducten voor het thuisfront (én jezelf!) koop je bij de makers. De boerderijwinkels van Meinardi in Winschoten en Noordbroek zijn onze favorieten. Ambachtelijke Oldambt boerenkazen van jong tot oud, verse boerderijzuivel, kolen en verse jams, sappen en chutneys uit eigen gaard. Zelf geteelde aardbeien en asperges in het seizoen. Lokaal gebrouwen speciaalbieren, van Pale Ale tot Triple tot Weizen, met klinkende namen als ‘Kon Minder’, ‘Peerd’, ‘Hoagelwit’ en ‘Pauper’. En, wat je ook doet, verlaat deze topwinkel niet zonder een paar kruidige Groninger

コメント


bottom of page