top of page

Paradijs Portugal, Quinta do Lago

‘Ja, je ziet hier wel eens een beroemde Premier League voetballer een balletje slaan,’ zegt de Ierse man, terwijl hij zich concentreert om de bal vanaf de tee de fairway op te jagen. Hij kijkt na een mooie swing zijn bal tevreden na, met zijn hand boven de ogen. De zon schijnt fel vandaag in Portugal.


Het is niet zomaar een golfbaan waar de man speelt. Het is een baan die wordt omzoomd door oogstrelend mooie huizen. We zijn op Quinta do Lago, het superluxe resort in de Algarve, het uiterste zuiden van Portugal. Twintig minuten rijden van het vliegveld van Faro beland je in een waar paradijs. Het ene huis is nog mooier dan het andere. Groot zijn ze allemaal. Het zijn ware paleizen met lange oprijlanen, vaak tien slaapkamers, drie hectare grond eromheen en uiteraard een zwembad. Het ene doet denken aan een modern art museum, strak design met veel glas en fel witte muren. Het andere is een klassiek landhuis in Portugese stijl, baksteen en terracotta dakpannen. ‘Dat kost vast en zeker een miljoen,’ verzucht een Belgisch echtpaar, op vakantie even verderop, dat komt aanfietsen en zich verlekkert aan een architectonisch hoogstandje. Ze mogen nog even verder dromen; het huis waar ze zich aan vergapen is waarschijnlijk een factor tien duurder. Zeg maar het budget van een Premier League voetballer.

Quinta do Lago is een luxe resort dat de Pools/Braziliaanse vastgoedontwikkelaar André Jordan in 1972 startte. Hij kocht het gebied in het hart van het nationale park Ria Formosa, een prachtig natuurreservaat pal aan de zee met lagoons, duinen en pijnboombossen. IJsvogels en flamingo’s zijn er in overvloed om te overwinteren. Zijn visie leeft nog steeds: op niet meer dan negen procent van het gebied mogen huizen komen, de rest moet natuur en groen blijven. Stukje bij beetje verrezen 550 paleizen, omgeven met meren, bossen en met drie golfbanen als levensaders erdoorheen. Wie niet van golf houdt is ook welkom op Quinta do Lago zijn, er is een enorme Campus waar van alles op sportgebied te doen valt. Wie er wel van houdt, heeft kans Tiger Woods tegen het lijf te lopen; hij viert er wel eens vakantie.


Eind vorige eeuw ging het resort over in handen van de Ierse miljardair Denis O’Brien, een van de rijkere mensen ter wereld die zijn vermogen opbouwde met zijn telecombedrijf Digicel. Het Angelsaksische karakter dat hij meebracht, verklaart dat meer dan de helft van de bewoners van Quinta do Lago uit Engeland en Ierland komt. En die hebben verstand van geperfectioneerd gras, zo laten de onberispelijke golfbanen zien.


Maar het kan nog groener en nog perfecter. We gaan naar de Campus, een sportcomplex in het hart van het resort. Je kunt hier, omgeven door state of the art fitnessruimtes en massagesalons een potje tennissen of, heel erg in tegenwoordig, padel spelen. Het voetbalveld is echter the jewel of the crown. De ideale locatie om je ‘op niveau’ voor te bereiden op een nieuw seizoen: Lille, Olympique Marseille, Glasgow Rangers, Paris Saint Germain, Manchester City; ze zijn hier kind aan huis voor een trainingskamp. Het kan nooit lang meer duren, voordat Oranje hier neerstrijkt, immers een van de beroemdste bewoners van Quinta do Lago is Louis van Gaal. Als je langs zijn appartement met uitzicht op de Atlantische Oceaan wandelt, krijg je in ieder geval antwoord op zijn beroemde vraag ‘ben jij nou zo slim, of ben ik nou zo dom?’


300 dagen per jaar zon; meer dan in Arizona!

Koop je eigen suite

En wie slechts een aantal weken per jaar voor vakantie hier wil zijn, kan een appartement kopen in het 5-sterren hotel Wyndham Grand. Van de 132 kamers in dit hotel, waar de Nederlander Maarten de Boer general manager is, wordt momenteel 20% verkocht aan particulieren. De kleinste zijn € 500.000, en dat loopt op tot € 2,5 miljoen. De eigenaar mag er twaalf weken per jaar zelf verblijven, de overige weken verzorgt het hotel de verhuur. De eigenaar krijgt hier een vaste en gegarandeerde vergoeding voor. Dit is echt een ‘bullet proof’ investering, aldus De Boer. Vastgoed hier is volgens hem ongevoelig voor recessies gebleken. In bijvoorbeeld Saint Tropez betaal je het veelvoudige. ‘Terwijl je hier 300 dagen per jaar zon hebt; meer dan in Arizona!’


Omdat zowel bewoners als bezoekers van de vijfsterrenhotels wat te besteden hebben, zijn er in het resort meerdere toprestaurants. Het ene blinkt uit door zijn romantische setting, zoals Casa do Lago waar je met uitzicht over een verlicht binnenmeer na een negroni of aperol kunt genieten van overheerlijke en typisch Portugese visgerechten. Bij het andere eet je, na eerst op het dak van de ondergaande zon te hebben genoten, een overheerlijke, malse entrecote. Wie voor het Michelinster niveau wil gaan, kan terecht bij Casa Velha. Exquise wordt het bij Umami, een Japans georiënteerd restaurant; het is kunst op je bord.


‘Hier investeer je niet in vastgoed, hier investeer je in de kwaliteit van je leven,’ zegt Artur Simes. Hij begeleidt mensen die interesse hebben om op Quinta do Lago te komen wonen in hun zoektocht. Dat kan gaan om bestaande villa’s, die je gezien hun vraagprijs van soms € 15 miljoen niet echt tegenkomt op Funda. Het kan ook gaan om nieuwe kavels van rond de 2500 m2 die worden uitgegeven in de wijk San Lorenzo North. De enige restrictie is dat je hooguit 25% van de kavel mag bebouwen. Verder is er volledig architectonische vrijheid. Omdat mensen tegenwoordig meer thuis werken, is de laatste trend dat de huizen vanwege die behoefte aan kantoorruimte steeds groter worden. En uiteraard alles op hoogwaardig niveau: met een spa, zwembad, gym en thuisbioscoop.

Maar de tegenovergestelde trend van alsmaar groter zie je volgens Simes ook. Zeker mensen waarvan de kinderen de deur uit zijn willen hun villa inwisselen voor iets ‘kleiners’. De behoefte aan luxe appartementen groeit. Klein is overigens wel relatief, want het gemiddelde dakterras van een appartement hier heeft de omvang van een heel appartement in Amsterdam.


Dwars door de drassige lagune, die het bebouwde gedeelte scheidt van de Atlantische Oceaan, is een fraaie hardhouten boardwalk aangelegd. Zo fiets je door het nationale park, passeer je vogelkolonies, maakt een wandeling over het strand of zelfs een duik in de zee en eindig je weer tussen de huizen. Quinta do Lago heeft ondanks zijn rijkdom een zeer open karakter. Geen toegangspoort, hoge hekken om de huizen of bordjes met afschrikwekkende waarschuwingen. Halverwege komen we bij Avenida Ayrton Senna, een straat genoemd naar de overleden Formule 1 coureur die er ooit een huis bezat. Wellicht heeft Max er inmiddels ook één. Hoewel, de maxiumsnelheid is 50 km per uur. Niks voor hem.


Villa te koop!

‘Ik heet Ton Tol, maar omdat ze dat hier niet snappen ben ik mezelf maar Anthony Tol gaan noemen,’ vertelt ie lachend op zijn zonovergoten terras. Het uitzicht is weergaloos: iets lager het zwembad, in het daarachter gelegen dal een golfbaan. ‘Ik speel daar zelf niet op. Ik ga altijd naar de golfclub iets verderop. Daar zitten een paar Engelsen en voor de rest allemaal Portugezen.’ Aan de andere kant van het dal zijn de duinen, daar overheen zie je de Atlantische Oceaan.

Het huis van Tol, die vroeger onder andere een bedrijf in kantoormeubelen had, staat te koop. De geboren Haarlemmer kocht 21 jaar geleden zijn bouwkavel. Een lokale architect ontwierp het traditionele Portugese landhuis. De bouw duurde twee jaar.

Het verhaal om het te verkopen is net zo traditioneel als het huis: Ton en zijn vrouw Margreet willen iets kleiners, misschien een appartement. De vraagprijs is € 5,5 miljoen. Daarvoor heb je dan op een perceel van 2600 m2, een huis van 900(!) m2, waarvan 300 m2 kelder, vier slaapkamers, vijf badkamers, een inpandige garage voor twee auto’s, een wijnkelder, sauna, gym en buitenkeuken. Dat laatste is natuurlijk niet onbelangrijk in een land waar het in november meestal ook nog zeer aangenaam is.


Het uitzicht, de faciliteiten, een prachtig strand, niet vergeven van de toeristen en 300 dagen per jaar zon: Quinta do Lago is volgens Tol terecht wereldberoemd. ’Ieder huis hier is uniek, maar dit huis helemaal.’

Comments


bottom of page