De nieuwste aanwinst in de Amsterdamse restaurant scene is Capital Kitchen. Een bar-restaurant gevestigd in Capital C, het monumentale pand aan het Weesperplein waar ooit de Diamantbeurs was gevestigd. Capital C staat letterlijk voor creativiteit met een hoofdletter C. Capital C is een hub en community voor de creatieve sector van de hoofdstad. Een werk- en ontmoetingsplek voor creatives met flexplekken, kantoor- en vergaderruimten en bijzondere event-spaces. En nu dus ook met een uniek en vernieuwend bar-restaurant concept waaraan de top van de Nederlandse creatieve industrie heeft meegewerkt. Eigenaren van Capital C zijn media- en internetondernemer Willem Sijthoff en vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff.
De voorliefde voor kunst en design zijn dé pijlers van Capital Kitchen. Verantwoordelijk voor de selectie van alle bij Capital C betrokken kunstenaars en designers is curator en publicist Anne van der Zwaag. Het grensverleggende restaurant-design is van artistieke duizendpoot en stijlicoon Maarten Spruyt. Het is de eerste keer dat hij een restaurant mocht inrichten. Hij kreeg de vrije hand om het interieur van Capital Kitchen naar eigen inzicht vorm te geven en betrok collega-creatieven van naam en faam bij dit unieke project. Kunstenaar Joep van Lieshout ontwierp bijvoorbeeld het art-object boven de centrale bar. Deze blikvanger in het interieur met de werktitel ‘Het Wezen’, is een – uit elkaar getrokken - menselijk skelet dat symbool staat voor het blootleggen van de innerlijke mens.
Dit thema van de ‘innerlijke mens’ is tot het uiterste doorgetrokken naar het meubilair. De tafelbladen (een ontwerp van Maarten Spruyt) zijn - tot op celniveau - extreem uitvergrote beelden van menselijke organen zoals slokdarm, alvleesklier, lever en vagina. Voor het ontwerp van de stoelen – elke stoel heeft een unieke rugleuning - tekende kunstenaar en ontwerper Maarten Baas, bekend van werk dat in de meest toonaangevende musea ter wereld is opgenomen zoals: MoMa, Victoria & Albert, San Francisco Museum of Modern Art en ook het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Lensvelt voerde de stoelen uit.
Ook bijzonder: de gesmolten discobal over de balustrade op de vide. Een ontwerp van het Nederlands-Amerikaanse designerscollectief Rotganzen die met deze bal, ‘Quelle Fête’ gedoopt, de prestigieuze Wallpaper Design Award 2019 won. De entree fungeert als pop-upgalerie met aan het plafond een spectaculaire lichtinstallatie van ontwerper Rick Tegelaar. In samenwerking met het prestigieuze Amsterdam Art, waarbij galeries en musea uit de hoofdstad zijn aangesloten, is er in het restaurant elke twee maanden een pop-up expositie van cutting-edge kunstenaars en designers te zien. En zo is er nog véél meer te ontdekken.
Comments