Dom Pérignon Vintage 2010: een wonder van vakmanschap

Dom Pérignon Vintage 2010 is het resultaat van een waagstuk, de vrucht van het diepgewortelde verlangen om de natuur haar werk te laten doen, in combinatie met de vrijheid die riskante ondernemingen vleugels geeft. Dom Pérignon Vintage 2010 was een gok die goed uitpakte, dankzij inzicht, ervaring en gedegen vakmanschap. En nu, tien jaar later, komt de grootsheid van deze vintage aan het licht, met een grandeur waarvan Dom Pérignon als een van de weinigen kan getuigen. Met de laagste temperaturen sinds 1996 stond het eerste deel van het jaar 2010 in schril contrast met de tien jaar daarvoor. Vorst en een koele lente herinnerden ons weer aan de noordelijke breedtegraad van de wijngaard. De zomer was warm, maar niet overdreven heet en de zeldzame buien getuigden van een bijzonder droog jaar.

Totdat half augustus plotseling alles anders werd. In twee dagen tijd viel het equivalent van twee maanden regen. Warmte en regen zorgden voor een snelle, overvloedige rijping, maar de oogst begon met botrytis-schimmel die de pinot noir-druiven aantastte. Dit leidde tot een race tegen de klok. Sommige percelen moesten geheel en andere deels buiten beschouwing gelaten worden om het beste uit een vintage vol contrasten te halen. Een deel van de oogst is verloren gegaan, maar de pinot noir-druiven die gered konden worden waren van goede kwaliteit. Ze waren minstens zo goed als de chardonnay-druiven, die wel volledig hadden kunnen rijpen. Vol van smaak, geconcentreerd en in balans – de beste druiven van de afgelopen 30 jaar volgens Chef de Cave Vincent Chaperon.