top of page

Marokko - Sea & the City!Marrakesh! Dan weet je dat het een compleet gekkenhuis is, als je er bent geweest. UNESCO-werelderfgoed en duizend jaar geschiedenis maken van de Medina van Marrakesh een waar openluchttheater dat bezoekers altijd weet te verbazen. De oude Medina is het ommuurde gedeelte van de stad; een waar labyrint van bezienswaardigheden, oude paleizen en moskeeën en een wirwar van drukke soeks waar enthousiaste marktlui hun waar aanprijzen. De soeks zijn weer onderverdeeld in vele kleine wijkjes, waar je tijdens je wandeling kennismaakt met verschillende ambachten die zich samen sterk maken. Neem ook eens een verrassende afslag en beland op wonderschone binnenplaatsen. In de hoofdstraten vind je vooral winkeltjes, terwijl de duizenden ateliers zich in de zijstraatjes bevinden. Op het centrale Djemaa El Fna-plein komt al vele eeuwen alles samen. Ogen en oren open en laat je meevoeren.


Het centrale Djemaa El Fna-plein verandert in de avond in een groot openluchtrestaurant, maar het is ook de plek waar je slangenbezweerders, verhalenvertellers, acrobaten, muzikanten en waterverkopers in traditionele klederdracht zal aantreffen


LA SULTANA MARRAKESH

Na de drukte is het contrast des te indrukwekkender als je een smal steegje in loopt dat leidt naar een compleet verborgen luxe boetiekhotel. Zo ook dit steegje.

Om ons heen zoekend en afvragend, ‘Waar is het hotel?’, verschijnt uit de drukte van de straat de bellboy van Hotel La Sultana, gekleed in traditionele kleding. Hij neemt onze koffers over en tien meter verder laten we alle chaos achter ons door te landen in een prachtige riad, een traditioneel huis, waarbij alle kamers uitkomen op een binnenplaats. Het hotel kent 28 kamers, omdat verschillende riads zijn gecombineerd. Het is dan ook onmogelijk om niet te verdwalen. We krijgen daarom bij de entree naast een plattegrond van de stad, ook een plattegrond van het hotel mee.

Dwalend door het hotel verbaas je jezelf over alle details en culturele rijkdom van het land. Na een paar stappen sta je opeens weer in een binnentuin. In het centrale gedeelte is het restaurant, gelegen naast een verwarmd zwembad. Wat een heerlijke en speciale plek om te dineren, bedenken we. Verdere tekst over dit hotel is eigenlijk overbodig, omdat iedere foto meer verteld hoe prachtig dit onderkomen is. Iedere stap in dit paleisje is ‘instagramable’. Neem de tijd, ga zitten en laat alle architectonische hoogstandjes, pracht en praal op je inwerken.

Als Marrakesh al lang in de zon baadt en wij wakker worden, gaan we verder op ontdekkingsreis in ons hotel en komen op misschien wel het mooiste plekje, het enorme dakterras met daarop een restaurant en een zonnebad- en chill-zone met ligstoelen.

Hier willen we nooit meer weg! Tel hierbij op de enorme vriendelijke en gastvrije bediening en je hebt een winnaar. En dat op slechts een kleine 4 uurtjes vliegen!

LA SULTANA OUALIDIA

Maar er is veel, veel meer in Marokko dan Marrakesh!

Op naar deel twee van dit Marokkaanse La Sultana combi-arrangement. Dezelfde eigenaar – een Franse familie – heeft namelijk in het kustdorp Oualidia wel een heel bijzonder hotel. La Sultana Oualidia ligt compleet verscholen in een lagune, die beroemd is om zijn oesterkwekerijen en roze flamingo's. De laatste onverharde kilometer geeft al aan dat we naar een ‘hidden gem’ gaan. Elf jaar geleden hebben ze hier vanuit het niets, een ultiem geïsoleerde luxe hide away gepland. De lagune beschermt het hotel tegen de agressieve Atlantische Oceaan. In de verte horen we de zee beuken tegen het klif: het gaat zo hard, dat je aan het begin denkt dat er onweer nadert. Het constant aanhoudende natuurgeweld boezemt ontzag in, maar geeft ons tegelijkertijd rust. Erg indrukwekkend.


Het hotel heeft slechts 12 kamers, maar is zo gebouwd dat je regelmatig denkt dat je de enige aanwezige gast bent. Bij het inchecken krijg je daarom een mobiele telefoon mee, zodat je altijd op het terrein iemand kan bereiken voor bijvoorbeeld een glas wijn, een mocktail of een flesje water. De kamer is stijlvol met Marokkaanse invloeden ingericht en is uiteraard van alle gemakken voorzien. Ook is er een open haard aanwezig. Dit hotel is namelijk een fijne bestemming voor de wintermaanden en dan kan het in de nacht nog wel eens flink afkoelen. Voor deze koele nachten is ook aan de romantiek gedacht; je kunt terecht in de privé jacuzzi buiten de kamer!De eigenaar heeft het grondig aangepakt, voordat de bouw begon. Een team van een ontwerper, een creatief schrijver, een architect, ingenieurs en andere experts hebben bijgedragen om dit unieke hotel te creëren. Dat wordt ons ook duidelijk bij de rondleiding over het terrein.

We vallen van de ene verbazing in de andere. Overal zijn buitenzitjes, lounges met open haarden en ligstoelen. Er zijn twee zwembaden: een verwarmd binnenzwembad en een ‘endless pool’ buiten. Dit is Marokkaanse luxe ten top! Wat een ongekende privacy. Vanuit het hotel loopt een pier de lagune in. Het blijkt de meest ultieme hang out met heerlijke zitjes en een oesterbar voor cocktails en kakelverse oesters. Bovendien een perfecte plek voor de sunset!

In de catacomben van het hotel bevindt zich een 15 meter lange bak, vol met rode en blauwe kreeften en langoustines. Het naastgelegen restaurant heeft een enorm aquarium, om de verbintenis met de zee nog eens te benadrukken. Bestel je een van de eerdergenoemde schelpdieren, dan loop je mee met de chef om een exemplaar aan te wijzen. Wel even met je neus op de feiten om zo’n beestje uit te kiezen, maar we willen ons ook niet al te hypocriet opstellen tegenover de chef. Naast deze ruime keus uit verse vis vind je op het menu ook een ruime selectie aan Marokkaanse specialiteiten.

Om vooral niet uit de bubbel van La Sultana te hoeven treden, kan je veel activiteiten ondernemen binnen en rondom het hotel. Qua activiteiten zijn er bijvoorbeeld surflessen te boeken, wandeltochten te maken, kooklessen te volgen van de chef en vogels te spotten. Rondvaren in de lagune is een optie, maar ook lekker chillen bij de spa of je in het zweet werken bij de gym. Voor ieder wat wils dus.

Voor dit Marokko-avontuur vlogen we heen op Marrakesh en terug vanaf Casablanca. Je kunt uiteraard een auto huren, maar wij deden de transfers per luxe ‘van’. Op deze wijze heb je alle tijd om vanuit je busje de pracht van de Marokkaanse binnenlanden en de kuststreek op je in te laten werken. ‘Shukraan’ voor een heerlijk verblijf!

Comentários


bottom of page